To 2013 έψαχνα να ξεφύγω από το «σπαγγέτι» που έγγραφα στην PHP και αναζήτησα Web Framework. Μετά από εξαντλητική αναζήτηση και συγκριτικά τεστ, το ένστικτό μου έλεγε ότι έπρεπε σίγουρα να δοκιμάσω αυτό το καινούργιο πράγμα που το έλεγαν Laravel και έδειχνε διαφορετικό. Το δοκίμασα και ερωτεύτηκα.

Έτσι κατοχύρωσα το όνομα Laravel.gr σκεπτόμενος ότι μια μέρα μπορεί να χρειαζόταν να υπάρχει κάτι για να φτιαχτεί γύρω του μια κοινότητα από Έλληνες προγραμματιστές. Fast Forward έξι χρόνια μετά, ακριβώς αυτό έχει συμβεί. Πώς έγινε όμως αυτό;

The Boot

Ένα χρόνο αργότερα περίπου γνώρισα τον Δημήτρη. Έστησα ένα forum και ένα λογότυπο να υπάρχει ενώ παράλληλα βέβαια το ίδιο το Laravel είχε ήδη αρχίζει να μεγαλώνει σημαντικά. Ο Δημήτρης πρότεινε να κάνουμε ένα Meetup ( Συνάντηση) στην Αθήνα, πράγμα και που έγινε. Τα πρώτα χρόνια κατ’ ουσία εναλλάξ κάναμε τους ομιλητές και προσπαθούσαμε να μεγαλώσουμε την κοινότητα.

Δυο χρόνια αργότερα ο Γιάννος και ο Κυριάκος θέλησαν να βοηθήσουν την προσπάθεια εκ των έσω έτσι έγιναν μέρος της "core" Ομάδας. Έκτοτε τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα, οι αρμοδιότητες έσπασαν σε περισσότερα άτομα και παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και ανανεωμένη όρεξη να κάνουμε πράγματα.

Ο Γιάννος είχε μια σειρά από καλές ιδέες, ανάμεσα τους και αυτή του Hangout και έτσι κάπως συμμετείχαν και οι απομακρυσμένοι. Λίγο πριν από αυτό o Δημήτρης ήδη είχε ξεκινήσει να βιντεοσκοπεί και να μοντάρει τις ομιλίες και που τελικά ανέβαιναν στο Youtube. Σήμερα βέβαια έχουμε απλά Live Streaming τα Meetup και βρίσκεται μέσω Youtube το αποτέλεσμα έτοιμο την ίδια στιγμή.

Ο Κυριάκος εκτός από καλός συνάδελφος αποδείχτηκε και εξαιρετικός ομιλητής, όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πρότεινε επιπλέον το φιλόξενο Stone Soup να γίνει ο χώρος φιλοξενίας μας όταν σταμάτησε η συνεργασία μας με το Cube σχεδόν δύο χρόνια πριν. Με συνοπτικές διαδικασίες έγινε ο χώρος που μέχρι και σήμερα έχουμε την τιμή να μας στηρίζει και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους βασικούς λόγους που συνεχίζουμε.

Το παρόν

Χθες είχαμε ένα ακόμα Meetup, το πρώτο για το 2019. O Χάρης πήρε την σκυτάλη και έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που μπορείτε να βρείτε εδώ. Μεγάλη έκπληξη και πολύ καλή εξέλιξη για την κοινότητα το Sponsoring από την Learnworlds το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά την επόμενη επιθυμία της ομάδας, να μπορέσουμε να φέρουμε ομιλητές από το εξωτερικό.

Η συμμετοχή στην συνάντηση ήταν μεγάλη, ίσως μεγαλύτερη από ποτέ. Μετά πήγαμε για μπύρες και όλα κύλισαν όμορφα και ωραία.

Αφτερ σοσιαλιζιν && μασα.

Αφτερ σοσιαλιζιν && μασα.

Γνώρισα για μια ακόμα φορά πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, μέχρι και Recruiters είχε το χθεσινό μενού! Γνωρίζω ότι “By definition” ως developers συνήθως είμαστε εσωστρεφείς και αυτές οι μαζώξεις δεν είναι το αγαπημένο μας. Όμως πιστέψτε με, έχει μεγάλη αξία, είναι απελευθερωτικό να βρίσκεις και να κουβεντιάζεις καθημερινά σου προβλήματα με κόσμο που πραγματικά καταλαβαίνει σε τι αναφέρεσαι. Εχει ενδιαφέρον να ακούς ιστορίες και να γνωρίζεις κόσμο που - που ξέρεις - μπορείς να συνεργαστείς για κάτι σημαντικό στο μέλλον!

Το μέλλον

Κανείς δεν ξέρει τι του φέρνει, το σίγουρο είναι ότι επιμένουμε και κάθε φορά προσπαθούμε να διορθώνουμε λάθη και παραλήψεις. Και αν συνεχίζουμε να έχουμε κόσμο που θέλει να βοηθάει ενεργά την προσπάθεια, μόνο καλύτερα θα πηγαίνει.

FINALLY

Βγαίνοντας από αυτό το ”try – catch”,  χαίρομαι πολύ που έχει δημιουργηθεί αυτή η κοινότητα στην Ελλάδα και που καταφέρνουμε να διαδίδουμε όσο μπορούμε και εμείς αυτό το υπέροχο Framework. Βέβαια το Laravel απο μόνο του ειναι πλέον πέρα από κάθε φαντασία δημοφιλές ξεπερνώντας τα 50.000 stars, πράγμα εντυπωσιακό για Backend framework στον καιρό των Frontend Framework και της Javascript.